صرافی ارزهای دیجیتال چیست؟

واژه صرافی در لغت به معنای دادوستد انواع پول و یا دارائی با ارزش میباشد. پیدایش این حرفه ناشی از نیاز ابتدائی انسانها در جهت مبادله برابر از مسکوکات، پول و ارزهای مختلف میباشد.
به بیان سادهتر صرافی فضایی است که در جهت مبادله ارز و یا دارایی باارزش بین خریدار و فروشنده، شکل گرفته است. صرافی ارزهای دیجیتال شکل توسعه یافتهتری از صرافیهای متمرکز و قدیمی میباشند که با رویکردی نوین به مبادله ارزهای دیجیتال میپردازند. این صرافی ها انواع متنوعی دارند که دپارتمان کاوش به بررسی آنها میپردازد.
صرافی ارز دیجیتال:
صرافی ارز دیجیتال، فضا یا پلتفرمی است که امکان مبادله ارزهای دیجیتال میان خریداران و فروشندگان را تهیه میکند. همچنین در این محیط کاربران میتوانند بسته به نوع صرافی دارائیهای دیجیتال خود را به پول ملی خود تبدیل کنند، امروزه اکثر این صرافیها به صورت آنلاین فعالیت دارند.
انواع صرافیهای ارز دیجیتال:
1- صرافیهای داخلی:
نخستین گام برای تبدیل ریال(یا هر پول ملی) به ارز دیجیتال، صرافیهای داخلی میباشند.
در این مرحله بایستی با استفاده از معتبرترین صرافیهای داخلی پول فیات (ریال) خود را به دارائی دیجیتال تبدیل نمائیم.
عموما برای استفاده از صرافیهای داخلی نیاز به احراز هویت به صورت آنلاین میباشد.
برای استفاده از صرافیهای داخلی باید این نکته توجه داشت که این محیط فضایی برای انجام معاملات (Trade) و نوسانگیری ارز دیجیتال نیست زیرا اکثر صرافیهای داخلی حجم معاملات بسیار پایینی دارند و امکان ثبت سفارش و خرید ارز دیجیتال در قیمت دلخواه وجود ندارد.
همچنین برای نگهداری ارزهای دیجیتال بهتر است که پس از خرید رمزارز دلخواه از کیف پولهای معتبر جهت نگهداری آنها استفاده کرد زیرا علاوه بر امنیت پایین صرافیهای داخلی، کارمزد نگهداری ارزهای دیجیتال در این صرافیها بسیار بالاست.
بازار ارزهای دیجیتال همانند بسیاری از بازارهای مالی دیگر، بازار دوطرفه میباشد و طبق فرآیند معاملات و قراردادهای آتی حتی از ریزش قیمت هم میتوان سود کسب کرد، اما این امکان و ابزار معاملاتی در صرافیهای داخلی وجود ندارد همچنین ابزار اهرم معاملاتی در این محیط وجود ندارد.
پس بهتر است که برای معاملهگری در دنیای رمزارزها از صرافیهای داخلی به هیچ وجه استفاده نکنیم.
برای صرافیهای داخلی دو دستهبندی وجود دارد:
الف) صرافیهای فروشگاهی: در این نوع صرافی، طرف قرارداد شما به عنوان یک خریدار یا فروشنده مستقیما خود صرافی میباشد و برای خرید یا فروش ارزهای دیجیتال با صرافی معامله میکنید.
ب) صرافیهای کاربر به کاربر(P2P) : در این روش مبادله ارز دیجیتال، صرافی تنها به عنوان یک واسطه معتبر عمل میکند.
محیطی امن جهت مبادله بین خریدار و فروشنده را به وجود میآورد. (صرافی طرف قرارداد خریدار یا فروشنده نیست.)
این صرافیها عملکردی مشابه با سایت دیوار دارند که خریدارها و فروشندهها با هم در ارتباط میباشند و میتوانند به مبادله و خرید و فروش بپردازند.
هر کدام از این نوع صرافیهای داخلی مزایا و معایب مختلفی دارند اما در هنگام نگارش این مقاله اکثر صرافیهای داخلی از نوع فروشگاهی میباشند و برای خرید ارزهای دیجیتال ، قیمت ثابت و مقطوعی با حداقل میزان مشخصی قابل خرید میباشد اما مهمترین مزیت این نوع صرافی خرید ارز دیجیتال در اسرع وقت میباشد.
برای مثال: برای خرید ارز تتر(Usdt) از یک صرافی داخلی از نوع فروشگاهی، قیمت ثابتی وجود دارد و برای ایجاد معامله گزینهای به نام حداقل میزان خرید یا فروش وجود دارد که این گزینه بیانگر حداقل میزان حجم(ارزی) است که برای ایجاد معامله لازم است.
همچنین اگر صرافی در گزینه حداقل میزان معامله عدد 1000 تتر(USDT) را نوشته باشد، به این منظور است که برای خرید یا فروش باید حداقل 1000 ارز تتر را مورد معامله قرار دهید.
در غیر این صورت امکان معامله با میزان ارز کمتر، در این صرافی وجود ندارد.
اما در صرافیهای کاربر به کاربر محدودیتهای حجمی و قیمتی وجود ندارد و کاربران مختلف که قصد خرید یا فروش ارز دیجیتال خود را دارند با اعلام قیمتهای پیشنهادی اقدام به خرید یا فروش ارز دیجیتال در محیط صرافی میکنند.
از صرافی های داخلی زیر برای تبدیل ریال به رمزارزها و بالعکس میتوان استفاده کرد:
صرافی بیدارز و صرافی OkExchange
برای مشاهده نحوه ثبت نام و احراز هویت در صرافی OkExchange کلیک کنید.

2- صرافیهای خارجی:
همانطور که از اسم این نوع صرافی پیداست، اکثر این صرافیها در خارج از کشور مستقر هستند و بنا به نوع فعالیتها و خدمات متنوع مالی که ارائه میدهند، محدود به آن کشورها نیستند و عموم معاملهگران و سرمایهگذاران میتوانند از سرویسهای متنوع این صرافیها استفاده نمایند.
این صرافی به دو دسته تقسیم بندی میشوند:
الف) صرافیهای متمرکز(Centralized Exchanges):
در مباحث اقتصادی منظور از واژه متمرکز: وجود نهاد یا سازمانهایی است که امور مالی را مدیریت میکنند.
پبه بیان سادهتر، با وجود نهاد متمرکز، میتوانیم برای امور مالی خود، آن نهاد یا سازمان را به عنوان واسطه قابل اعتماد برای امور اقتصادی خود انتخاب کنیم.
برای مثال شما با نگهداری پول خود در بانک، به بانک به عنوان یک نهاد متمرکز این اختیار را میدهید که کنترل و نظارت مستقیم بر روی پول شما داشته باشد.
مشابه با مثال قبلی برای این نوع صرافیها نیز یک نهاد یا سازمان واسط بر عملکرد و دارائیهای دیجیتال موجود در صرافی نظارت مستقیم دارد.
اکثر صرافیهای معتبر و پر تراکنش در حوزه ارزهای دیجیتال از نوع متمرکز میباشند، مانند: بایننس، کوینکس، کوینبیس و … ؛
به عقیده بسیاری از کارشناسان وجود صرافیهای متمرکز در دنیای رمزارزها که برجستهترین ویژگی آن غیرمتمرکز بودن میباشد، در تضاد است.
به بیان سادهتر پشت پرده یک صرافی غیرمتمرکز یک سازمان یا نهاد نظارتی است که به دارائیهای کاربران دسترسی دارد.
یکی از بزرگترین ریسکهای سرمایهگذاری در این صرافیها برای کاربران ایرانی، مسدود شدن حسابهای معاملاتی به خاطر وجود تحریمها میباشد.
صرافیهای متمرکز با توجه به نوع ارائه خدمت انواع مختلفی دارد.
برای مثال برخی از صرافیها صرفا دارای قابلیت معاملات اسپات(Spot)(معاملات دارائی محور، خرید و فروش ارزهای دیجیتال مانند معاملات سهامی)
برخی دیگر از صرافیهای ارز دیجیتال، صرفا امکان معاملات آتی و مشتقات(Futures-derivatives) و اختیار معامله(Options) را دارند:
مانند صرافی کوینبیسپرو(Coinbase Pro) همچنین برخی از صرافیها قابلیت انجام هردو این معاملات را دارند.
مانند صرافی بایننس که یکی از معتبرترین و بزرگترین صرافی دنیای ارزهای دیجیتال میباشد. که با وجود قابلیتها و امکانات و طرحهای تشویقی مختلف بستری ایده آل جهت سرمایهگذاری برای کاربران را فراهم کرده است.
از صرافی های متمرکز دیگری که میتوان صرافی KUCOIN و CoinEx را نام برد. برای اطلاعات بیشتر در مورد این صرافی ها میتوانید از طریق لینکهای زیر نحوه ثبت نام و استفاده از آنها را به صورت کامل آموزش ببینید.
2- صرافی های غیرمتمرکز(Decentralized Exchanges):
از جدیدترین دستاوردهای، فناوری بلاکچین در حوزه صرافیها میتوان به پیدایش صرافیهای غیرمتمرکز اشاره کرد که پیشرفتهترین نوع صرافی با استفاده از قراردادهای هوشمند و به صورت غیرمتمرکز فعالیت میکنند.
بارزترین تفاوت صرافی متمرکز و غیرمتمرکز در نظارتکنندگان و ادارهکنندگان صرافیها میباشند.
در صرافیهای غیرمتمرکز برخلاف صرافیهای متمرکز، مدیریت صرافی هیچ گونه کنترل و نظارتی بر دارائیهای دیجیتال کاربران ندارند و تمامی معاملات، براساس قراردادهای هوشمند در بستر بلاکچین صورت میگیرد.
به بیان سادهتر پشت پرده، یک صرافی غیرمتمرکز چندین قرارداد هوشمند در بستر بلاکچین میباشد که دارائیها و معاملات کاربران را به صورت غیرمتمرکز مدیریت میکند.
در راستای ملموس کردن واژه غیرمتمرکز برای این نوع صرافیها، هیچگونه کیف پول داخلی در این صرافیها وجود ندارد و با استفاده از اتصال کیف پولهای تحت وب به محیط این صرافیها، بایستی به مبادله ارز دیجیتال پرداخت.
در صرافیهای غیرمتمرکز بر خلاف صرافیهای متمرکز امکان فاش شدن هویت کاربران وجود ندارد و کاربران ایرانی بدون هیچ گونه ریسک ناشی از تحریم اقتصادی میتوانند در این صرافیها فعالیت کنند و امکان مسدود شدن حسابهایشان با توجه به غیرمتمرکز بودن صرافی وجود ندارد.
در زمان نگارش این مقاله صرافیهای Pancakeswap و Uniswap جزو بهترین و کارآمدترین صرافیهای غیرمتمرکز میباشند. با وجود اینکه قابلیت غیرمتمرکز برای این صرافیها مزیت بزرگی به شمار میرود.
اما به خاطر نوپا بودن این صرافیها هنوز ساختارهای فنی و نرمافزاری لازم در محیط اکثر صرافیهای غیرمتمرکز، وجود ندارد و برای توسعه بیشتر این بستر، کارشناسان و مهندسان بلاکچین با چالشهای بسیار زیادی مواجه هستند.
اما بدون شک آینده بسیار روشنی در انتظار صرافیهای غیرمتمرکز وجود دارد.
نکات امنیتی برای استفاده ازصرافیهای متمرکز خارجی:
در هنگام نگارش این مقاله کشور ایران تحت شرایط تحریم اقتصادی میباشد و هرگونه فعالیت کاربران ایرانی در بعضی از صرافیها ممنوع میباشد (مانند صرافیهای بایننس، کوینبیس ، بیتتورنت ، هوبی و…).
البته بعضی از صرافیها با فعالیت کاربران ایرانی مشکلی ندارند مانند صرافیهای(Coinex-Hotbit) اما برای استفاده از صرافیهای خارجی بهتر است از فاش کردن اطلاعات کاربری خود خودداری نمائید.
برای مثال برای ثبتنام در صرافی از ثبتنام با شماره موبایل همراه یا انجام فرآیند احراز هویت با کارت ملی، پاسپورت و… خودداری نمائید.
بهتر است ثبتنام خود را در صرافیها با استفاده از ایمیل انجام دهید.
همچنین یکی از ابزارهای تشخیص صرافی برای ایرانی بودن شما، آیپی سیستمی است که هنگام کار با صرافی از آن استفاده نمودهاید. بهتر است برای استفاده از صرافی های متمرکز خارجی از (VPS) (آیپیهای ثابت خارج از کشور) استفاده نمائید.
بررسی راه های تشخیص اعتبارصرافیها:
1- رتبه بندی صرافیها در سایت coinmarketcap.com :
سایت coinmarketcap یکی از کاربردیترین سایتها در دنیای رمزارزهاست که با مراجعه به سربرگ Exchanges میتوانیم رتبه بندی صرافیها را بر اساس معیارهای مختلف مانند حجم معاملات، کاربری راحت و… مشاهده کنیم.
2- استفاده از دادههای تیم توسعه سایت Coin360.com :
تیم تحقیق و توسعه سایت Coin360.com در قسمت Exchange به بررسی صرافیهای معتبر پرداختهاند و صرافیهای مورد تائید و غیرمورد تائید را در دو بخش مجزا دسته بندی کرده است.
3- بررسی حجم معاملات :
یکی از مهمترین ویژگیهای صرافیهای معتبر، حجم معاملات بالا میباشد. یکی از سادهترین روشها برای دستیابی به حجم معاملات روزانه صرافیها ، بررسی سایت coin360.com میباشد همچنین سایتهای کاربردی دیگری مانند: Tradingview.com و coinmarketcap.com نیزاین اطلاعات را در اختیارمان قرار میدهند.
coin360
معرفی معتبرترین صرافیهای حال حاضر ارزهای دیجیتال
1- صرافی بایننس(Binance):
امروزه صرافی بایننس یکی از معتبرترین و محبوبترین صرافیهای حال حاضر دنیای رمزارزها میباشد.
مهمترین ویژگیهای این صرافی نسبت به سایر صرافیها، محیط کاربری ساده، وجود طرحهای تشویقی برای سرمایهگذاران، پشتیبانی 24 ساعته، حجم معاملات بالا، امنیت بالا، فراهم بودن انجام انواع معاملات در صرافی (معاملات اسپات ، فیوچر ، مارجین و …) میباشد.
صرافی بایننس در دستهبندی صرافیهای متمرکزجای دارد. و کاربران ایرانی بایستی دقت کنند هرگز با آیپی ایران وارد صرافی نشوند زیرا ممکن است بنا به تحریمهای اقتصادی، منجر به مسدود شدن حساب کاربری آنها شود.
برای آموزش قسمت spot صرافی بایننس کلیک کنید.
برای آموزش قسمت future صرافی بایننس کلیک کنید.
2- صرافی کوین بیس(Coinbase Pro):
صرافی کوین بیس، یکی دیگر از صرافیهای محبوب و معتبر در دنیای رمز ارزهاست که حجم معاملات بسیار بالایی دارد.
بزرگترین ضعف این صرافی آمریکایی، فراهم نبودن قابلیت انجام معاملات اسپات میباشد و این صرافی تنها قابلیت معاملات آتی را دارد.
همانند صرافی بایننس برای استفاده از این صرافی برای کاربران ایرانی مستلزم استفاده از آیپی غیر ایرانی میباشد.
صرافیهای ارز دیجیتال، بستر و فضایی است که در آن کاربران میتوانند به مبادله (خرید یا فروش) ارزهای دیجیتال بپردازند.
همچنین با استفاده از صرافیهای داخلی میتوان ارزهای دیجیتال را به پول ملی(ریال) تبدیل کرد.
صرافیها بسته به نوع ارائه خدمات انواع مختلفی دارند. اولین گام برای تبدیل پول فیات(ریال) به ارز دیجیتال، برای سرمایهگذاران ایرانی، استفاده از صرافیهای داخلی میباشد.
برای انجام معاملات حرفهای در دنیای ارزهای دیجیتال توصیه میشود هرگز از بستر صرافیهای داخلی استفاده نکنید.
زیرا امنیت و حجم معاملات در این صرافیها بسیار پایین است همچنین بسیاری از ابزارهای معاملاتی در محیط صرافیهای داخلی وجود ندارد.
توصیه میشود با توجه به کارمزدهای بالای معاملات در صرافیهای داخلی، ابتدا پول (ریال) خود را به ارز تتر (usdt) تبدیل نمائید. و ارز تتر (Usdt) خود را به صرافیهای خارجی انتقال دهید و در صرافیهای خارجی مانند صرافی بایننس، با استفاده از ارز تتر(Usdt) به انجام معامله در حوزه ارزهای دیجیتال بپردازید.
برای استفاده از صرافیهای خارجی مانند : بایننس، کوینبیس، … هرگز با آیپی ایران وارد نشوید.
زیرا ممکن است به دلیل تحریمهای اقتصادی، با مشخص شدن آیپی ایران، حساب کاربران ایرانی در صرافی بایننس یا کوینبیس مسدود شود.
برای سنجش اعتبار صرافیهای خارجی میتوانیم از سایت Coinmarketcap.com وCoin360.com استفاده کنیم همچنین مهمترین پارامتر برای سنجش اعتبار صرافیهای خارجی حجم معاملات در آن صرافی میباشد.
در هنگام نگارش این مقاله صرافی بایننس، با اختلاف نسبت به سایر صرافیهای حوزه ارزهای دیجیتال، دارای بیشترین ارزش معاملات میباشد.
همچنین برای بررسی اعتبار و مقایسه صرافیهای داخلی سایت Arzex.io یکی از سایتهای کاربردی برای این امر میباشد.
همواره به یاد داشتهباشید صرافیها جز جداییناپذیر از دنیای رمزارزها میباشند، و با پیشرفت روزافزون فناوری بلاکچین به زودی شاهد صرافیهای نوینی با مذموم غیرمتمرکز خواهیم بود.
در این مقاله سعی بر این شده است که صرافی های ارز دیجیتال را به صورت کامل و ساده توضیح دهیم. سوالات خود را با دپارتمان کاوش در میان بگذارید.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
1 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
بهره بردیم با وجود بعضی مفاهیم نااشنا برای تازه کارها خوب بود